O 8 DE MARÇ DIA DE LA DONA ~ ESCOLA ÍTACA, Vilanova i la Geltrú

divendres, 5 de març de 2021

8 DE MARÇ DIA DE LA DONA

NO MORE MATILDAS

El dilluns 8 de març celebrem un cop més el dia de la dona, una de les diades més significatives del calendari de la nostra escola. 

Amb el lema #NO MORE MATILDAS hem muntat una exposició al vestíbul que recull la trajectòria professional de vint i dues dones científiques de tots els temps. L'efecte Matilda és el nom que rep una discriminació que han patit moltes dones investigadores al llarg de la història, a qui s'han negat les seves aportacions i s'han trobat amb que l'autoria dels seus descobriments es va atorgar als seus companys d'investigació. Aquesta és una injustícia que ha impedit que la història les recordi com es mereixen i que no apareguin en els llibres. Des de l'escola, els volem retre el nostre particular homenatge i reivindiquem la seva memòria. La ciència és cosa de tot@s. 

Aquest fenomen va ser descrit per primera vegada per la sufragista i abolicionista Matilda Joslyn Gage en el seu assaig "La dona com a inventora" i posteriorment, la historiadora de la ciència Margaret W. Rossiter va fer servir el terme per primer cop i en va proporcionar una llista d'exemples. 

La nostra exposició pretén donar visibilitat a algunes d'aquestes dones tan rellevants, l'aportació de les quals ha contribuït indubtablement al progrés de la ciència. Comptem amb astrònomes, físiques, matemàtiques, antropòlogues, botàniques, geògrafes, paleontòlogues, geòlogues o químiques, el nom de les quals resulta completament desconegut: Barbara Mcclintock, Rosalind Franklin, Henrietta Swan Leavitt, Inge Lehmann, Mary Anning, Margarita Salas, Dorothy Crowfoot HodgKin, Emmy Noether, Lise Meitner, Mary Leakey, Hildegarda de Bingen o Ángela Ruiz Robles són només alguns dels noms d'una llista que malauradament és molt llarga. 

Cadascun dels grups classe ha escollit una dona científica i ha cercat informació sobre la seva tasca per a compartir-la amb la resta de l'escola. Els nens i nenes també han buscat alguns dels objectes que segurament van estar presents en les seves investigacions: minerals, mapes, microscopis, telescopis, provetes, material informàtic,... i moltes altres eines que complementen la informació que han pogut recollir.


Paral·lelament, al cicle superior han estat treballant a la classe d'anglès el projecte Princesses don't cry. Cada criatura ha recollit dades per a escriure la biografia de la dona més important a la seva vida.
 
 


Treballem perquè aquestes nenes i aquests nens que tenen tot el seu futur per davant, contribueixin a construir un món on la discriminació de les dones ja no hi tingui cabuda. 

0 comentaris:

Publica un comentari