O FEM NÉIXER POLLETS ~ ESCOLA ÍTACA, Vilanova i la Geltrú

diumenge, 29 de març de 2020

FEM NÉIXER POLLETS
Els nens i nenes de 3r hem fet un projecte de ciències naturals sobre el naixement dels pollets.

Vam començar el projecte dels pollets el dia 2 de març. Per dur a terme aquest projecte, primer de tot vam fer un llistat del que necessitàvem per incubar els ous i al dia següent vam fer una feineta sobre a quants graus havia d’estar la incubadora, o si li havíem de posar aigua, etc.


Per poder néixer necessiten:
- Ous de gallina i gall
- Una incubadora
- Escalfor
- Aire
- Humitat

A continuació la Mar ens va donar un calendari i llavors ens va ensenyar un vídeo on vam poder veure el que passava dins de l’ou i vam veure que els pollets triguen aproximadament 21 dies a néixer.

A partir del vídeo vam fer un calendari per saber quin dia es formaven els ulls, el cap, les plomes, quan començava a bategar el cor, etc. I així mirant el calendari, saber com s’anaven formant i que es formava cada dia.Aquí en teniu algunes dades:


  • El 2n dia ja li batega el cor. És increïble la vida!
  • Al 4t dia l’embrió es movia per dins l’ou.
  • El 5è dia l’embrió es mou per tot l’ou i les venes es veuen.
  • El 13è dia les venes de l’embrió eren molt grans i l’ombra començava a tapar tot l’ou.
  • El 20è dia l’ou no es veia perquè l’ombra havia tapat tot l’ou.


Primer vam fer grups d’investigació i cada grup tenia un ou, el vam pesar, el vam mesurar i vam fer la hipòtesis de com seria el nostre pollet.Vam posar un número a cada ou, més tard vam posar els ous a la incubadora i cada dia dues persones giraven els ous. Com tots i totes sabeu la incubadora és la que s’encarrega de donar-li la calor necessària als ous. La nostra incubadora estava a la temperatura de 37,7˚c.

Donàvem la volta als ous dues vegades al dia, una pel matí i una altra per la tarda, abans de marxar (perquè si no els pollets s’enganxen a la closca). Cada setmana es fica més aigua .

També fèiem un seguiment de pes, mesura i amb una ovoscòpia vèiem si els ous eren fèrtils, comentàvem l'evolució dels embrions i com es formaven els pollets.


El següent dia que vam pesar els ous pesaven un gram menys. Els vam pesar dues vegades més i ens vam adonar que tots havien perdut pes, creiem que és perquè es van menjant el rovell o perquè perden aigua.En aquesta gràfica ho podeu veure.

També els vam observar amb l’ovoscopi,que és una llum molt potent que fa que puguem veure com una radiografia de l’ou.
Quan ja estàvem desitjant que naixessin els nostres pollets per culpa del coronavirus no tots ens hem hagut de quedar a casa i s’han aturat les classes, i per això els nostres pollets han anat a casa de la mestra perquè els cuidi i puguin néixer i que tinguin algú que els doni el menjar. Però els pollets no s’han aturat i fa poc han nascut els primers pollets.Ara fem el seguiment a través dels missatges i vídeos que ens envia.Hem pogut veure com el pollet anava trencant la closca i semblava que estigués dutxat perquè estava molt mullat. Gràcies als missatges hem pogut veure com trencaven la closca de l’ou, i com de seguida caminen i mengen sols perquè el dilluns 23 de març del 2020 va néixer el primer pollet de l’ou número 4.


De moment ja han nascut 4 pollets, ara queden 8 ous per néixer, no sabem si naixeran tots.


El primer que ha nascut és el més gran de tots, és groc amb una ratlla negra.
El segon en néixer és negre amb una taca groga al pit.
El tercer és marró i l’últim és negre i groc, el més petit de tots.

La Mar, als pollets que van sortint, els posa en una capsa de cartró amb aigua i blat de moro triturat.
Ha sigut molt emocionant veure néixer aquests pollets tant petits i bonics!
Aquest text ha estat elaborat a partir dels escrits i dibuixos que han fet des de casa seva els nens i nenes de tercer. Moltes gràcies per la vostra ajuda!

0 comentaris:

Publica un comentari