O David Bueno ens parla de neurociència i educació ~ ESCOLA ÍTACA, Vilanova i la Geltrú

diumenge, 4 de març de 2018

David Bueno ens parla de neurociència i educació

Aquest dijous 1 de març vam poder comptar amb la presència a la nostra escola d'en David Bueno i Torrens que sota el títol Educar amb la sorpresa: Què ens diu la neurociència, ens va oferir una xerrada adreçada tant a famílies com a professionals de l'ensenyament.


Els seus estudis sobre neurociència i educació investiguen la relació existent entre el sistema nerviós i els processos d'aprenentatge. Tenint en compte que un cervell entrenat té moltes més connexions neuronals, família i escola tenim la possibilitat d'oferir a les criatures un entorn educatiu que sigui el més estimulant possible. L'educació segons aquest conferenciant ha de servir a nens i a nenes per a créixer en dignitat, perquè cadascú desenvolupi el seu potencial fins on pugui.Els mecanismes que activen el cervell i afavoreixen un aprenentatge significatiu són diversos. David Bueno ens va exposar algunes idees molt estimulants al respecte. Els coneixements que s'assoleixen de forma transversal i contextualitzada propicien les connexions neuronals. Les emocions són fonamentals en aquest procés. L'alegria, i molt especialment la sorpresa, són emocions que activen els circuits de la motivació. La motivació genera plaer i fa que els aprenentatges es mantinguin en el temps. Tot plegat sense oblidar la importància de la motivació també per part de les persones adultes i del joc com a estratègia educativa ineludible.

 

Hem comprovat amb satisfacció que algunes de les propostes pedagògiques del nostre projecte d'escola connecten especialment amb els plantejaments d'en David Bueno: l'educació emocional, el treball per projectes, els ambients d'aprenentatge o el treball cooperatiu. Durant aquesta xerrada, famílies i mestres hem recollit molts elements de reflexió sobre la nostra tasca educativa. Idees estimulants que cal tenir molt presents durant els processos d'aprenentatge que inevitablement protagonitzen nens i nenes cada dia.


Esperem que les paraules d'en David Bueno siguin un bon al·licient per a totes aquelles persones que ens proposem la difícil tasca d'educar. Agraïm molt especialment l'assistència de famílies i mestres a l'acte i la col·laboració de l'AMPA per a portar-lo a terme. 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada